۱۴۰۱ جمعه ۱۰ تير
🔻 به بهانه 31 اردیبهشت ماه، روز اهدای عضو

🔻 ایران دیار نفس؛
اهدای عضو اهدای زندگی

🔸روزانه تعداد زیادی از هم نوعان ما در کشور، جان خود را در اثر نرسیدن به موقع اعضای اهدایی از دست می‌دهند و این در حالی است که هر بیمار مرگ مغزی می‌تواند با اهدای اعضای خود، جان 8 انسان دیگر را نجات دهد. در ‌واقع، تنها راه ادامه‌ی حیات برای بسیاری از بیماران مبتلا به نارسایی قلبی و کلیوی، افرادی که دچار مشکلات کبد هستند و … اهدای عضو است.

🔸31 اردیبهشت ماه روز اهدا عضو نام دارد.

👈 مروری بر تاریخچه اهدای عضو در ایران:

🔹تاریخچه اهدای عضو در ایران به سال 1314 خورشیدی باز می‌گردد که اولین پیوند قرنیه چشم در این سال رخ داد. در ابتدا مردم هنوز با فرهنگ اهدای عضو ناآشنا بودند اما به مرور زمان و به لطف تبلیغات فرهنگی و برگزاری جشن نفس که هرساله به جهت تقدیر از خانواده اهدا کنندگان اعضا برگزار می‌شود، تعداد بیشتری از مردم با عمل اهدای عضو آشنا شده و خواستار دریافت کارت اهدای عضو گردیدند. به این ترتیب امروزه می‌توان از مرگ تعداد زیادی از هموطنان نیازمند پیوند عضو، جلوگیری نمود.

🔹در ادامه اولین پیوند عضوهای انجام شده در کشور ایران ذکر شده‌اند:

•  1314 خورشیدی: نخستین پیوند قرنیه
•  1347 خورشیدی: نخستین پیوند کلیه
•  1369 خورشیدی: نخستین پیوند مغز استخوان
•  1372 خورشیدی: نخستین پیوند قلب و کبد
•  1379 خورشیدی: نخستین پیوند ریه
•  1385 خورشیدی: نخستین پیوند پانکراس و روده

🔻 پاسخ به تعدادی پرسش‌های متداول در خصوص اهدای عضو:

🔹ممکن است شما به عنوان فردی که قصد دریافت کارت اهدای عضو را دارد و یا به هر نحوی درگیر پیوند اعضا است، در رابطه با اهدای عضو با پرسش‌هایی مواجه شده باشید. در ادامه به بررسی سوالات متداولی خواهیم پرداخت که اغلب در رابطه با اهدای عضو مطرح می‌شود.

👈1- چه اعضایی را می‌توان اهدا کرد؟
قلب، ریه، کبد، روده، کلیه و لوزالمعده به طور معمول اعضایی هستند که در فرایند اهدای عضو می‌توان آن‌ها ‌را اهدا نمود. از جمله بافت‌ها و سایر نسوجی که قابل اهدا هستند می‌توان موارد زیر را در نظر گرفت:

•  قرنیه چشم
•  تاندون و غضروف برای بازسازی اعضای آسیب دیده بیماران
•  پیوند استخوان برای جلوگیری از قطع عضو در بیماران مبتلا به سرطان استخوان
•  دریچه قلب برای بیمارانی که به طور مادرزادی با اختلالات مربوط به دریچه قلب متولد می‌شوند
•  پوست برای بیمارانی که دچار سوختگی‌های شدید شده‌اند
•  مغز استخوان برای کمک به بیماران مبتلا به سرطان
معمولا افرادی که دچار مرگ مغزی شده‌اند، پیش از تایید مرگ قطعی و قطع کردن دستگاه‌ها، قادر به اهدای قلب، ریه، کبد، روده، کلیه و لوزالمعده هستند. اما یکی از مزایای مهم اهدای بافت‌هایی مانند قرنیه چشم و غضروف این است که برخلاف عضو، بافت را می‌توان تا 24 و یا حتی 48 ساعت بعد از فوت قطعی فرد نیز اهدا کرد و حتی می‌توان آن را برای مدت‌های طولانی، نگهداری نمود.

👈2- آیا تنها اعضای بیماران مرگ مغزی را می‌توان اهدا نمود؟
خیر. در بعضی شرایط افراد زنده نیز قادر به اهدای عضو هستند. به طور مثال یک فرد زنده می‌تواند یکی از کلیه‌ها، بخشی از کبد یا ریه و یا قسمتی از روده کوچک خود را اهدا کند. البته برای انجام چنین کاری، مشورت با پزشک الزامی است.

👈3- در صورت مرگ طبیعی هم می‌توان اهدای عضو انجام داد؟
بله، همانطور که گفته شد قسمت‌هایی از بدن مانند قرنیه، دریچه قلب، غضروف و تاندون‌ها را می‌توان تا 48 ساعت پس از مرگ اهدا نمود.

👈4- آیا احتمال ابتلا به بیماری هپاتیت و ایدز از طریق اهدای عضو وجود دارد؟
پیش از اهدای عضو، تمامی اهداکنندگان از نظر ابتلا به بیماری‌هایی که از طریق خون منتقل می‌شوند، مانند هپاتیت، ایدز و … بررسی خواهند شد.

🔸25 لغایت 31 اردیبهشت ماه، هفته اهدا عضو نام گرفته برای گرامیداشت عمل خداپسندانه ای که نجات بخش بیماران نیازمند است. منزلت و انسانیت مقام والای انسانی خود را با این اقدام دو چندان کنیم....
1401/03/24